برنامه استرتژیک معاونت غذا و دارو
معرفی
با توجه به نقش غذا و دارو در حفظ و ارتقای سلامت جسمی و فکری افراد جامعه و تأثیرگذاری و تأثیر پذیری آن از پدیدههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، معاونت غذا و دارو ضمن اطلاع رسانی در جهت افزایش آگاهیهای عمومی، وظیفه نظارت بر نحوه تولید، نگهداری و توزیع محصولات غذائی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی و نیز نحوهی تأمین، تدارک، تجویز و عرضه دارو و تجهیزات پزشکی در قالب چارچوب های مشخص و استانداردهای موجود و فرایندهای قابل قبول وزارت متبوع و پایش مستمر فعالیتهای مذکور را با هماهنگی سایر سازمانها و بخشهای ذیربط در سطح استان بر عهده دارد.
معاونت غذا و دارو در راستای تحقق رسالت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان با توجه به نقش اساسی ایمنی و امنیت غذا و دارو در سلامت افراد جامعه و نیز روند توسعه در صنایع و خدمات وابسته، میکوشد تا با تکیه بر نیروی انسانی شایسته و هماهنگی و همکاری با سایر سازمانهای ذیربط، تمامی توان خود را در برقراری هر چه بیشتر نظم و قانونمندی و کیفیت در حوزه مربوطه اعم از امور اداری و اجرائی وابسته و نیز مراکز دولتی و خصوصی تحت پوشش و یا تحت نظارت بکار بسته و ضمن ارزیابی و اقدام هدفمند در چارچوب سیاستهای ملی و وزارتی، اصلاحات منطقی و راهکارهای اجرائی مثبتی در ساماندهی و بهبود وضعیت موجود تا نیل به بهترین شرایط ممکن، پیشنهاد، پیگیری و اجرا نماید. در این راستا، توجه به ارتقای آگاهیهای عمومی، تقویت فعالیتهای نظارتی، رشد کمی و کیفی واحدهای مرتبط با این معاونت و ارائه خدمات مرتبط را سرلوحه کار خویش قرار میدهد.
رسالت
معاونت غذا وداروی دانشگاه علوم پزشکی زنجان به عنوان یکی از ارکان اجرائی دانشگاه و در راستای اهداف راهبردی و کلان دانشگاه همواره عهده دار تامین، ارتقا و تداوم سلامت و امنیت غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی بوده و با استفاده از عناصری همچون کارشناسان متعهد و کارآزموده، ابزارها و مراجع قانونی، فن آوری های نوین و با حفظ و احترام به اعتقادات و ارزشهای جامعه، مشتری مداری را سرلوحه کار خود قرار داده است.
تدوین، بسط و توسعه برنامه هایی که بر فرآیندهای تولید و توزیع محصولات دارویی،غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی نظارت مینماید. حمایت از سرمایه گذاری های منطقه ای در زمینه جذب سرمایه و ایجاد اشتغال، عملیاتی نمودن تئوری های علمی جدید در ارتباط با اصلاح الگوهای نادرست تغذیه ای با هدف کاهش بیماری های شایع قلبی و عروقی، دیابت، سرطان ها و چاقی، همچنین بکارگیری امکانات و ابزار لازم در جهت ارائه آموزش های فراگیر و کاربردی به احاد جامعه مدنظر قرار دارد.
چشم انداز
معاونت غذا و دارو در صدد است با تبیین اهداف و استراتژی خود در زمینه های ارتقاء سطح منطقه ای خود در میان سایر معاونت های غذا ودارو را به دست آورد. در راستای این مهم معتقدیم بهره گیری از نیروی انسانی متخصص و نیز تداوم آموزش از مهمترین ابزار توسعه بوده و به همین منظورآگاهی های لازم در زمینه تغذیه، مواد غذایی و دارو را به مردم انتقال داده و زمینه اصلاح فرهنگ نادرست مصرف غذاودارو را مهیا خواهیم نمود.
درصدد هستیم تا با استفاده و فراهم کردن تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته بر تولید مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی نظارت نموده و ضمن ارائه خدمات تخصصی به متقاضیان و دانشگاه های استان های همجوار در زمینه غذایی و بهداشتی شرایط ایجاد آزمایشگاه رفرانس کنترل دارو را نیز فراهم نمائیم.
همچنین در صدد هستیم بستر مناسبی جهت ارتقاء سطح دانش کارکنان فراهم آوریم و علاوه براین ایجاد جایگاه شایسته و در خور جهت تمامی کارکنان حوزه را سرلوحه خود قرار خواهیم داد تا با تقویت فرهنگ احترام و ارزش متقابل اصل تکریم ارباب رجوع را به طور کامل جامه عمل بپوشانیم.
معاونت غذا و دارو با بکارگیری از تمام ظرفیتها و پتانسیلهای موجود در معاونت جهت دستیابی حداکثری موارد ذیل تلاش خواهد کرد :
- ارتقا ایمنی محصولات مواد غذایی، آرایشی بهداشتی
- بسط و استقرار نظامهای کیفیت در کارخانه جات مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی
- توزیع عادلانه خدمات دارویی در سطح مناطق تحت پوشش
- ارتقاء فرهنگ تجویز و مصرف منطقی دارو
- سامان دهی، بستر سازی و انجام فعالیت های آموزشی، اطلاع رسانی و پژوهشی در جهت ارتقاء سلامت غذایی و دارویی مردم
- کاهش میزان تخلفات در حوزه دارو، غذا و آرایشی و بهداشتی
- پاسخ گویی به انتظارات مردم و ارتقاء سطح رضایتمندی
ارزش ها:
- پایبندی به اصول و ارزش های اسلامی، ملی و اخلاقی
- پایبندی به اصول سند چشم اندازی 20 ساله کشور و اسناد بالاتر
- التزام به حرکت در جهت تحقیق اهداف تعیین شده از ناحیه وزارتخانه
- ارتقاء سطح سلامت و آگاهی جامعه
- افزایش رضایتمندی خدمات گیرندگان با تکیه بر اصول عدالت اجتماعی و منشور حقوق بیماران
- حفظ کرامت انسانی ذینعفان معاونت
- توجه به کیفیت در فرآیندهای معاونت
- مسئولیت پذیری و پاسخگویی
- تکریم ارباب رجوع و مشتری محوری
- قانون مداری
- رعایت عدالت و بی طرفی
اهداف کلی
- تامین ایمنی و اصلاح الگوی مصرف فرآورده های سلامت محور
- تامین ایمنی و اصلاح الگوی مصرف فرآورده های سلامت
- ارتقای سطح سلامت جامعه
- افزایش سطح امنیت مواد خوراکی, آشامیدنی, آرایشی و بهداشتی
- ارتقا و بهبود دسترسی مردم به خدمات دارویی
- افزایش رضایتمندی گیرندگان خدمات
- افزایش سطح نظارت بر اساس شبکه مردمی
- افزایش سطح تکنولوژی و دانش فنی در تولید مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی
- افزایش فرایند تحقیقات کاربردی در عرصه کاری
اهداف اختصاصی
- هوشمند سازی و توسعه فرآیندهای نرم افزاری در اجرا و نظارت کالاهای سلامت محور
- ارتقاء واحد اطلاع رسانی دارو وسموم به مدیریت پایش مصرف فرآورده های سلامت محور
- راه اندازی اداره طبیعی، سنتی و مکمل
- راه اندازی واحد امور حقوقی و مقابله با قاچاق کالاهای سلامت محور
- تمرکز بر ارزیابی کالاهای سلامت محور در سطح عرضه
- راهاندازی روشهای نوین بررسی ایمنی مواد خوراکی، آرایشی و بهداشتی
- تأمین کلیه داروها و ملزومات پزشکی بیماران بستری در راستای اجرای طرح تحول سلامت
- بهبود دسترسی به مراکز تأمین و تدارک دارو و داروخانه ها
- بهیود کیفی ارائه خدمات داروئی
- بازرسی و کنترل مستمر واحدهای تولیدی و محصولات
- افزایش آگاهی عامه مردم و فرهنگ سازی در خصوص عرضه و مصرف کالاهای سلامت قاچاق و تقلبی
- نظارت بر اقدامات صورت گرفته در راستای کاهش قاچاق کالاهای سلامت محور
- افزایش آگاهی مردم در خصوص سامانه شناسه گذاری و کنترل اصالت فراورده ها
- ارتقا آگاهی عامه مردم و فرهنگ سازی در خصوص عرضه و مصرف کالاهای سلامت محور قاچاق و تقلبی
- نظارت بر اقدامات صورت گرفته در راستای کاهش قاچاق کالاهای سلامت محور
- اجرای سیاست های منجر به کاهش اشتباهات داروپزشکی در بیمارستان ها- مراکز و موسسات دارویی و درمانی کشور
اصلاح و بازنگری تدوین فرمولری بیمارستانها
- اجرای سیاست های کلان سند جامع «خدمات سلامت در داروخانه های ایران»
- بررسی و پایش تجویز و مصرف دارو
- برنامه های آموزشی و ارائه مطالب آموزشی از طریق رسانه های مختلف با محوریت کاهش سهم قاچاق و تقلب
- پیگیری برنامه های کارگروه مبارزه با قاچاق مبارزه با کالای سلامت محور
- گزارش آمار مکشوفات بصورت فصلی و پیگیری قضایی آن در نظارت مستقیم دانشگاه و گشت مشترک با مراجع ذیصلاح و آمار شکایات
- تهیه گزارش علل و پتانسیل های وقوع اشتباهات داروپزشکی در بیمارستان ها، مراکز و موسسات دارویی و درمانی کشور
- اجرای تلفیق دارویی در بیمارستانها
- معرفی 3 تا 5 درصد از داروخانه های واجد شرایط
- آموزش استانداردهای ابلاغی سازمان غذا و دارو
- پردازش و تحلیل داده ها و تهیه گزارشات مربوط به مصرف دارو و مقایسه آن با شاخص های کشوری و بین المللی
- تهیه تجهیزات ضروری مورد نیاز برای آنالیز سموم و تقلبات غذایی و دارویی شامل دستگاه کروماتوگرافی مایع-شناساگر جرمی و کروماتوگرافی گازی-شناساگر جرمی
- ارتقاء توان آزمایشگاه در انجام آزمایشات تخصصی مورد نیاز
- اخذ استانداردهای کیفیت آزمایشگاه از جمله گواهینامه ایزو 17025
- حرکت در جهت تبدیل شدن به یکی از بهترین آزمایشگاه های سازمان غذا و دارو
- راه اندازی آزمایشگاه کنترل دارو و مواد مخدر
- ایجاد فضای آزمایشگاهی و اداری جدید با امکانات و تجهیزات بروز
- توسعه فعالیت های پژوهشی مرتبط در حوزه غذا و دارو
- تهیه مواد و دستگاه مورد نیاز آنالیز فلزات سنگین در مواد غذایی و آرایشی- بهداشتی (دستگاه جذب اتمی)
- توسعه و ارتقاء نقش آزمایشگاه در حیطه تحقیقات کاربردی حوزه غذا و دارو
واحدهای زیر مجموعه معاونت غذا و دارو:
1- مدیریت نظارت بر امور داروئی و داروهای تحت کنترل
از اهم مأموریتها و وظایف این واحد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تأمین امنیت داروئی در استان در راستای اهداف نظام سلامت کشور و در چارچوب سیاست ها و امکانات و تدابیر وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو ، بر عهده مدیریت امور داروئی دانشگاه است و دسترسی مردم به داروی سالم، با کیفیت مناسب و قیمت رسمی، بعد کلی اهداف این موضوع را تشکیل می دهد.
- تمامی مراکزی که در حوزه تولید دارو یا ملزومات داروئی و یا ارائه خدمات داروئی فعالیت دارند و یا ارائه خدمات آنها مستلزم کاربرد فرآورده های داروئی است، به نوعی در حوزه نظارتی مدیریت امور داروئی قرار می گیرند.
- داروخانه ها، کارخانه های تولید دارو یا مواد اولیه داروئی و یا ملزومات داروئی و شرکت های توزیع کننده دارو مراکزی هستند که فعالیت آنها مستقیماً با نظارت مدیریت امور داروئی صورت می گیرد.
- همچنین نظارت بر جنبه های داروئی فعالیت موسسات درمانی اعم از بیمارستان ها ، مراکز جراحی محدود، مراکز ترک اعتیاد و درمان نگهدارنده با داروهای آگونیست در هماهنگی با حوزه ناظر اصلی و مرجع صادر کننده مجوز فعالیت آنها، در قالب اقدامات نظارتی و بازدیدهای مشترک با کارشناسان مدیریت امور داروئی صورت می گیرد.
- برخی از فرآیندهایی که در ارتباط با امور یاد شده قابل ذکرند عبارتند از:
- نیاز سنجی و صدور مجوز تأسیس داروخانه پس از بررسی صلاحیت متقاضیان واجد شرایط در نقاط مختلف استان
- نظارت بر مراکز توزیع دارو در استان در جهت بر قراری و حفظ شرایط مطلوب نگهداری و توزیع ایمن و عادلانه داروها
- نظارت بر تأمین و نگهداری داروهای تحت کنترل و عرضه آنها به بیماران نیازمند و مراکز درمانی مرتبط
- پایش وضعیت داروئی استان و پیش بینی و پیگیری و مداخلات لازم در جهت رفع یا مدیریت کمبودهای داروئی
- مقابله با فعالیت های غیر مجاز در حوزه دارو اعم از تأسیس مراکز غیر مجاز و یا تأمین و پخش و عرضه داروهای قاچاق و یا تقلبی که سلامت مصرف کنندگان را به خطر می اندازند
- رسیدگی به گزارش ها و شکایت های مردمی از عملکرد داروخانه ها و یا سایر موضوعات داروئی
2- مدیریت نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
از اهم مأموریتها و وظایف این واحد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بازدید و کنترل ادواری کارخانجات صنایع غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، سردخانه ها، سیلوها و انبارهای نگهداری در محدوده استان طی زمان بندی مشخص و اطمینان از شرایط خوب ساخت (GMP)، سلامت و ایمنی محصولات تولیدی
- نمونه برداری از فراورده های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی در سطح تولید و عرضه (PMS) جهت کنترل و پایش و اقدام و پیگیری های لازم در خصوص ارسال به موقع به آزمایشگاه و نتایج نامنطبق واصله
- شناسایی واحدهای تولیدی غیر مجاز و زیرزمینی و اعمال ضوابط و قوانین در مورد آنها
- گزارش تخلفات واحدهای تولیدی غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی و مراکز عرضه آرایشی و بهداشتی به مراجع قضایی و پیگیری های مربوطه تا حصول نتیجه
- تکمیل چک لیست ارزیابی برنامه های پیشنیازی PRPs جهت واحدهای تولیدی و بسته بندی مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی بطور سالیانه و نظارت بر اجرای برنامه های مذکور و ایجاد بستری مناسب در آن ها جهت اخذ گواهی ISO 22000 و غیره
- رتبه بندی واحدهای تولیدی صنایع مختلف غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
- الزام واحدها جهت برچسب گذاری نشانگرهای رنگی تغذیهای
- کاهش سهم قاچاق و تقلب و ارائه کالا و خدمات تحت نظارت سازمان غذا و دارو با انجام بازرسی و برخورد با مراکز عرضه غیر مجاز
- بازدید از فروشگاه ها و مراکز عرضه محصولات آرایشی و بهداشتی در سطح استان جهت ارزیابی و بررسی محصولات مذکور و شناسایی و کنترل محصولات تقلبی و قاچاق
- ارسال دقیق و به موقع آمار عملکرد و شکایات ماهانه و فصلی به اداره کل و مراجع مربوطه
- رسیدگی و پاسخ به درخواست و استعلامات از ادارات و ارگان های مختلف برون سازمانی، درون سازمانی، بررسی درخواست متقاضیان احداث واحدهای تولیدی
- پایش و ارزیابی مستمر عملکرد واحدهای نظارتی در شبکه های تابعه طبق برنامه و زمانبندی مشخص در طول سال
- تداوم در اجرای طرح غنی سازی آرد در صنایع تولیدی آرد
- مشارکت و همکاری در کمیته های مختلف آرد و نان، پیشگیری و ساماندهی قاچاق کالا و ارز، امنیت مواد غذایی و غیره
- ثبت، رسیدگی و پاسخ به شکایات واصله از عموم مردم، سایر دانشگاه های علوم پزشکی، ارگان های برون سازمانی و درون سازمانی مطابق با دستورالعمل واصله از اداره کل
- پاسخ به سوالات عمومی مردم درباره مواد غذایی، فرآورده های آرایشی و بهداشتی
- راهنمایی جهت خرید مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی سالم
- پاسخگویی به سوالات کارآفرینان، صاحبان صنایع و مسئولین فنی
- فرهنگ سازی و افزایش آگاهی های عمومی در خصوص مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی از طریق چاپ و توزیع بسته های آموزشی و از طریق رسانه های جمعی
3- مدیریت نظارت بر تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی
از اهم مأموریتها و وظایف این واحد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نظارت بر کلیه مراکز درمانی تابعه دانشگاه و غیر دانشگاهی اعم از تامین اجتماعی، خصوصی و ... شامل بررسی نحوه انبارش کالاهای تجهیزات و ملزومات پزشکی، بررسی فاکتورهای خرید و فروش کالاهای تجهیزات و ملزومات پزشکی در راستای استفاده از ملزومات پزشکی مجاز، مطابق با قیمت مصوب ابلاغی و تامین شده از شبکه توزیع قانونی جهت ارائه خدمات مطلوب به بیماران و جلوگیری از ورود تجهیزات و ملزومات پزشکی غیر اصیل و قاچاق به زنجیره تامین
- نظارت بر فرآیند تامین ملزومات پزشکی در مراکز تابعه
- نظارت بر صورتحساب بیمه ای بیماران جهت رعایت قیمت و ضوابط ابلاغی در حوزه ملزومات پزشکی مصرفی
- پیگیری کمبودهای ملزومات پزشکی در سطح استان
- پیگیری مشکلات کیفی ملزومات پزشکی مورد مصرف در بیمارستان ها
- تامین اقلام ملزومات پزشکی تخصصی مورد نیاز بیمارستانهای دانشگاهی از هیئت امنای صروفه جویی ارزی
- ابلاغ بخشنامه های داخلی در راستای بهینه سازی مصرف ملزومات پزشکی در مراکز درمانی تابعه، تهیه و تکمیل چک لیستهای نظارتی
- اجرای آنالیز ABC و تحلیل مصرف ملزومات پزشکی مراکز درمانی تابعه
- برنامه ریزی به منظور نیاز سنجی منطقی و تعیین اولویت بندی نیازهای ملزومات پزشکی مصرفی مراکز درمانی با رعایت کلیه ضوابط ابلاغی
- کارشناسی فرآیند خرید به لحاظ کیفیت و قیمت در موارد خاص
- نظارت بر امحاء تجهیزات و ملزومات پزشکی مصرفی و تنظیم فهرست مشخصات از کالاهای مذکور و تنظیم صورتجلسه امحاء.
- نظارت بر عملکرد شرکت ها و اصناف تجهیزات و ملزومات پزشکی، انجام بازدیدهای دوره ای و موردی از شرکت های تولید کننده، توزیع کننده وعرضه کننده تجهیزات وملزومات پزشکی در راستای مبارزه با قاچاق کالاهای این حوزه
- صدور و تمدید مجوز فعالیت و نمایندگی شرکت ها و اصناف تجهیزات و ملزومات پزشکی
- انجام ماموریت های مرتبط با مراجع ذیصلاح حقوقی و نظارتی در سطح دانشگاه و وزارتخانه
- تدوین برنامه آموزشی و برگذاری دوره برای کارشناسان، مسئولین فنی، شرکت ها و اصناف تجهیزات و ملزومات پزشکی جهت ابلاغ و یادآوری دستورالعمل ها و بخش نامه های وزارت متبوع
- کارشناسی امورات گمرکی مرتبط با تجهیزات و ملزومات پزشکی و مرسوله های پستی
- رسیدگی به شکایات مردمی مرتبط با تجهیزات و ملزومات پزشکی
4- مدیریت پایش مصرف فرآورده های سلامت محور
4-1- واحد پاسخگویی به سوالات دارویی، عوارض داروها
- پاسخگویی به سوالات دارویی و مسمومیت های عامه مردم و گروه پزشکی از طریق شماره تلفن ۱۹۰– داخلی ۳ خط ۲ همه روزه به غیر از روزهای تعطیل از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب
- برگزاری جلسات، دوره های آموزشی و کارگاه های آموزشی در خصوص مصرف منطقی دارو، اطلاعات دارویی و پیشگیری و کنترل مسمومیت ها
- تهیه و انتشار جزوات، بروشورها، مقالات و کتب آموزشی- پژوهشی
4-2- واحد تجویز و مصرف منطقی دارو
- اجرای برنامه های آموزشی تخصصی و عمومی در جهت ارتقا سطح کیفی تجویز و مصرف منطقی دارو و کالاهای سلامت در استان
- انجام پژوهش های مرتبط با تجویز و مصرف منطقی دارو
- استفاده از فناوری اطلاعات و سامانه های الکترونیک در جهت ارزیابی و نظارت بر روند تجویز و مصرف دارو و کالاهای سلامت
4-3- واحد ثبت و بررسی ایمنی و عوارض ناخواسته فرآورده های سلامت
- انجام امور مرتبط با ثبت، گزارش و بررسی عوارض ناخواسته دارو و فرآورده های سلامت
- ایجاد هماهنگی و نظارت بر سیستم به روز و یکپارچه فارماکوویژیلانس در استان
- پیگیری امور مرتبط با ایمنی بیمار در زمینه ایمنی فرآورده های سلامت
- تهیه و تنظیم نامه های گزارش مربوط به عوارض جدی و مرگ و عوارض بیش از حد انتظار و غیر معمول، اشکالات فیزیکوشیمیایی و نواقص مربوط به بسته بندی، بروشور و برچسب گذاری و ... به اداره کل دارو و مواد تحت کنترل، اداره کل امور فرآورده های طبیعی، سنتی و مکمل، اداره کل امور فرآورده های غذایی و آشامیدنی، اداره کل امور فرآورده های آرایشی و بهداشتی و اداره کل امور تجهیزات و ملزومات پزشکی
- تهیه و تنظیم اطلاعیه های گروه در رابطه با هشدارهای عوارض ناخواسته فرآورده های سلامت و ارسال فیدبک به گزارشگران
- برگزاری دوره های اموزشی در خصوص فارماکوویژیلانس، عوارض دارویی و اشتباهات دارو پزشکی برای گروه پزشکی
- جمع آوری گزارشات مربوط به اشتباهات دارو پزشکی به تفکیک بیمارستانها
- بررسی عوارض دارویی و اشتباهات دارو پزشکی، یکی از گام های مهم در کاهش میزان مرگ و میر ناشی از عوارض دارویی و اشتباهات دارو پزشکی و پیشگیری از وقوع آنها می باشد.
4-4- واحد نظارت بیمارستانی
- پیگیری استقرار بخش مراقبت های دارویی، ملزومات و تجهیزات پزشکی در بیمارستان ها
- برنامه ریزی و توانمندسازی و مهارت افزایی داروسازان جهت ارائه خدمات بستری ایمن و با کیفیت
- ابلاغ آئین نامه، بخش نامه، دستورالعمل های مرتبط به بیمارستان ها
- تبیین راهکارهای اصلاح الگوی مصرف دارو، ملزومات و تجهیزات پزشکی در بخشهای بستری
- اجرای برنامه راهبردی و نظارت بر مصرف آنتی بیوتیک و ضدعفونی کننده ها در راستای کنترل مقاومت های میکروبی
- هماهنگی و تعامل با سایر بخش های درون و برون سازمانی در راستای اجرای برنامه های ارتقا خدمات دارویی بستری
- نظارت بر اجرای استاندارها و الزامات ایمنی دارویی در بیمارستان ها
- تبیین نقش داروساز در ارائه خدمات بستری
- برنامه ریزی و نظارت بر فرآیند تامین، تدارک، توزیع و مصرف دارو در بیمارستان
5- مدیریت آزمایشگاه کنترل مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی
از اهم مأموریت ها و وظایف این واحد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل کیفیت مواد غذایی و بهداشتی تولید شده در واحد های تولیدی استان ار سال شده از اداره نظارت و ارزیابی محصولات غذایی، آرایشی و بهداشتی
- کنترل کیفیت مواد غذایی و بهداشتی موجود در سطح عرضه ارسال شده از شبکه ها و مراکز بهداشتی ( معاونت بهداشتی )
- کنترل کیفیت مواد اولیه و فراورده های غذایی و بهداشتی وارداتی از طریق گمرک
- کنترل کیفیت مواد غذایی و بهداشتی ارسال شده از سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی
- کنترل کیفیت مواد غذایی و بهداشتی توقیفی توسط نیروی انتظامی و اداره مبارزه با مفاسد اجتماعی
- بازرسی و تأیید صلاحیت آزمایشگاههای همکار و مجاز متقاضی صدور پروانه تأسیس و بهره برداری
- بازرسی، تایید صلاحیت و نظارت بر آزمایشگاههای کارخانجات تولیدکننده مواد غذایی و بهداشتی جهت کنترل های لازم بر روی محصول تولیدی
- آموزش مسئولین فنی کارخانجات تولید کننده مواد غذایی و بهداشتی جهت صدور پروانه مسئولیت فنی
- تدوین روشهای آنالیز (SOP ) مربوط به کلیه فرآورده های غذایی , آرایشی ـ بهداشتی
- استخراج و Set upروش های نوین آزمایشگاهی از منابع معتبر علمی
- مشارکت دربازرسیهای کارشناسی ازصنایع تولیدکننده مواد اولیه و فرآورده های غذایی، آرایشی ـ بهداشتی داخلی و خارجی به منظور تأئید صلاحیت علمی و فنی کارخانجات مربوطه و اطمینان از حسن اجرای GMP
نقاط قوت
- 
تکریم ارباب رجوع 
- 
وجود پرسنل( مدیران و کارشناسان )توانمند، متخصص 
- 
پیگیری شکایات مردمی 
- 
وجود ساختار سازمانی مصوب و زیرساخت مناسب 
- 
برگزاری دوره های آموزشی جهت نیروی انسانی اداره و مراکز درمانی 
- 
تامین تجهیزات پزشکی مصرفی از طریق زنجیره توزیع مطابق با دستورالعمل و بخشنامه های طرح تحول سلامت 
- 
نظارت بر نحوه خرید ملزومات پزشکی دارای قیمت مصوب و رعایت قیمت مصوب ارائه بیمار از طریق سیستم HIS 
- 
نظارت بر شرکت های توزیع (شرکت های تولیدی، وارداتی، توزیعی و اصناف) 
- 
کنترل و پیگیری آنی کمبودها از طریق اداره کل و مراکز پخش و وارداتی 
- 
خرید تجمیعی تجهیزات مصرفی پزشکی 
- 
وجود بازرسیهای مشترک با سازمانها و ارگانهای مختلف 
نقاط ضعف
- 
کمبود تجهیزات تخصصی جهت نظارت بر کالاهای سلامت محور 
- 
کمبود فضای فیزیکی مناسب و استاندارد نبودن فضای موجود 
- 
نبود نرمافزارهای مناسب مدیریتی 
- 
کمبود فضای فیزیکی مناسب و استاندارد نبودن فضای موجود 
- 
نبود نرمافزارهای مناسب مدیریتی 
- 
ضعف و کمبود نیروی تکنسین تجهیزات پزشکی در سطح مراکز درمانی 
- 
عدم دسترسی مستقیم اداره تجهیزات پزشکی دانشگاه به سیستم HIS مراکز درمانی تحت پوشش 
فرصت ها
- 
وجود بستر مناسب جهت هماهنگی با سازمان های مرتبط (تعزیرات، صنایع، استانداری و..) 
- 
امکان پیگیری امور از طریق کارشناس مربوطه 
- 
امکان برقراری ارتباط با کارشناس معین اداره کل تجهیزات پزشکی 
- 
برگزاری کارگاه¬های آموزشی در سازمان غذا و دارو و دعوت از کارشناسان 
تهدیدها
- 
ضعف برخی استانداردها و ضوابط تدوین شده و عدم تدوین استانداردهای ملی برای محصولات جدید 
- 
آشنایی ناکافی مردم با مسائل مرتبط با فرآورده های سلامت محور 
- 
موازی کاری بین معاونت غذا و دارو و برخی سازمان ها 
- 
عدم هماهنگی بین سازمانی و رسیدگی نامطلوب در پروندههای قاچاق و عدم اجرای ضوابط توسط ارگان های متناظر 
- 
نبود دستورالعملهای شفاف و یکپارچه عملیاتی در برخی موارد، عدم دسترسی به سوابق و مستندات و تأخیر در پاسخدهی به استعلامات مربوطه 
- 
تشکیل نامنظم کمیتههای تجهیزات پزشکی در سطح مراکز درمان 
- 
نداشتن نظام ارزیابی مناسب تأمینکنندگان تجهیزات مصرفی پزشکی 
![esprit:site-title]](/uploads/9/2024/Jun/11/logo.png) 
          