تغذیه کودکان / بخش اول
تغذیه کودک با غذای کمکی باید از یک نوع ماده غذایی ساده شروع شود
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: تغذیه کودک با غذای کمکی باید از یک نوع ماده غذایی ساده شروع شود و کمکم به مخلوطی از چندین ماده غذایی افزایش یابد به طوری که کودک تا پایان ماه هفتم، باید همه گروههای غذایی را تجربه کند.
عصمت عباسی در گفتگو با پایگاه خبری وبدا-زنجان، اظهار کرد: شیرمادر تا پایان شش ماهگی به تنهایی و بدون اضافه کردن هیچ نوع غذای کمکی برای رشد طبیعی شیرخوار کافی است ولی بعد از شش ماهگی نیازهای غذایی شیرخوار فقط با شیرمادر تأمین نمیشود و کودک باید از غذاهای نیمه جامد استفاده نماید.
وی با بیان اینکه لازم است بین اضافه کردن مواد غذایی جدید بین ۳ الی ۵ روز فاصله گذاشته شود تا آلرژی شیرخوار به آن ماده غذایی یا تحمل نداشتن به آن ماده غذایی مشخص شود، افزود: در صورتی که شیرخوار به خوردن غذایی بیمیلی نشان داد، مادر یا مراقب کودک نباید پافشاری کند، بلکه برای ۲ الی ۳ روز آن غذا را حذف و سپس دوباره شروع کند. میتوان این کار را تا ۸ الی ۱۰ بار تکرار کرد تا شیرخوار آن را بپذیرد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی زنجان، با اشاره به اینکه تغییر غذای کودک از نیمهجامد به جامد باید به تدریج صورت گیرد، خاطرنشان کرد: غلظت و قوام غذای کمکی باید متناسب با سن شیرخوار باشد به طوری که غلظت اولین غذای کمکی مانند فرنی شبیه ماست معمولی بوده اما به تدریج بر حسب سن شیرخوار غلظت غذا افزایش می یابد.
وی اظهار کرد: در ابتدا مواد غذایی باید به شکل یک جزئی (یک ماده غذایی) یا حداقل اجزا مانند فرنی برنج (آرد برنج و شیر مادر یا شیرپاستوریزه گاو ) به شیرخوارداده شود و در صورت نداشتن نشانهها و علائم آلرژی به مواد غذایی (مانند کهیر یا ضایعات پوستی ، تورم صورت ، اسهال ، استفراغ ، خس خس سینه ، تنفس مشکل، ضعف یا رنگ پریدگی پوست) می توان ماده غذایی جدیدی را در غذای کودک اضافه و غذای کودک را با اجزایی بیشتر تهیه کرد.
عباسی با بیان اینکه اگر شیرخوار به ماده غذایی خاصی آلرژی دارد، باید از برنامه غذایی او حذف شود و جایگزین مناسب برای آن ماده غذایی قرار گیرد، گفت: با شروع غذای کمکی، دادن آب جوشیده سرد شده به دفعات و حجم مورد علاقه شیرخوار لازم است.
وی با تاکید بر لزوم رعایت نکات بهداشتی در مراحل آماده سازی ، تهیه و طبخ غذا برای کودک، خاطرنشان کرد: لازم است ظرف غذای کودک، مجزا باشد و هنگام غذا دادن به کودک از بشقاب ، قاشق و چنگال نشکن استفاده شود.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: غذا خوردن کودک نباید همراه با حواس پرت کردن، تشویق و تنبیه باشد. لازم است در هنگام غذاخوردن کودک، تلویزیون خاموش باشد. همچنین نباید به زور به کودک غذا داده شود.
خبرنگار: سودابه باقری |